Nevetés, a ragályos gyógyír

Nevetés, a ragályos gyógyír

A nevetés olyannyira természetes része életünknek, hogy valószínüleg bele sem gondolunk, milyen élettani hatásai vannak. Úgy a testre, mint a lélekre. A nevetésnek fontos szerepe van nem csupán jókedvünk fenntartásában és fokozásában, hanem kapcsolataink megerősítésében, a pozitív attitűd kialakításában és még egészségünk megőrzésében is.

Nevessünk, hogy egészségesek legyünk!

Bizonyított tény, hogy a sokat nevető emberek egészségesebbek és életrevalóbbak azoknál, akik keveset nevetnek, túl sokat gondolkodnak és mindent túl komolyan vesznek. A nevetés ellazítja az izmokat, erősíti az immunrendszert, csökkenti a testben a stresszhormonok számát és növeli az endorfint. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint ellenállóbbá tesz minket a betegségekkel szemben, hiszen növeli a fertőzések elleni antitestek számát és a szívre is jótékony hatással van; fokozza a vérkeringést és csökkenti a szívroham és egyéb szívbetegségek kialakulásának esélyeit.

Állítólag a nevetés hatásosabb egy aerobic gyakorlatnál, hiszen megtornáztatja hasizmainkat, szerveinket nagy mennyiségű oxigénnel látja el és még kalóriát is égetünk vele. Kutatók megállapították, hogy napi 15 perc nevetés 50 kilokalóriát éget el szervezetünkben.

Tanuljunk meg nevetni

A kacagás az egyik legragályosabb gyógyír, hiszen ha mást nevetni hallunk, nekünk is egyből mosolyra görbül a szánk és máris érezzük ennek pozitív hatásait. Egy kiadós nevetés után felszabadultabbnak, kipihentebbnek és vidámabbnak érezzük magunkat. Mint ahogy a mosollyal is stimulálni tudjuk agyunkat, a nevetéssel ugyanez a helyzet. Ha pár másodpercig erőltetjük a mosolyt, egy idő után vidámabbnak érezzük magunkat és már magától jön a mosolygás vagy a nevetés igénye.

Aki sokat nevet és képes saját magán is nevetni, az lazábban áll az élethez, könnyebben veszi az akadályokat és érzelmileg kiegyensúlyozottabb. A pozitív hozzáállás megkönnyíti mindennapjainkat és nevetéssel pozitívan hatunk a környezetünkben lévőkre is, kapcsolataink megerősödhetnek egy közös nevetés által. Ha tehát egy gyors nevetés-terápiára van szükségünk, kezdjünk el vicces videókat nézni vagy vicceket mesélni egymásnak. Egyből oldottabb lesz a hangulat, ami testnek és léleknek egyaránt jót tesz.

Be the first to comment

Leave a Reply