Mítoszok és tévhitek a coca-coláról

A colát rengetegen imádják fogyasztani, viszont sokan vannak olyanok is, akik szerint a cola egészségtelen, ezért inkább meg sem kóstolják. Valójában a cola nem is olyan egészségtelen mint ahogy azt beállítják, ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb elméleteket erről a szénsavas italról, és leleplezzük a legelterjedtebb mítoszokat.

Egyesek szerint a cola túl sok koffeint tartalmaz, viszont igazság szerint a cola sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint például a kávé, az energiaital, vagy éppen a fekete tea. Egy eszpresszó kávé például 120 miligramm koffeint tartalmaz, míg egy kólában mindössze 10 mg koffein van. Az sem igaz, hogy a cola elvonja a kalciumot.

Egyre több helyen hallani azt a tévhitet, miszerint a cola ártalmas a csontoknak, hiszen állítólag nagy mennyiségű foszfort tartalmaz. Valójában viszont 100 ml cola tartalmaz 6 mg foszfort, ami igazán kevés. Ha 100 ml tejet vizsgálunk meg, akkor abban 92 mg foszfor található, tehát a tej ebben a tekintetben még ártalmasabb, mint a cola. A csontritkulás kialakulását tehát egyáltalán nem segíti elő a cola fogyasztás.

Van egy olyan tévhit is, amely szerint a cola a legcukrosabb üdítőital a világon, de természetesen ez sem igaz. Mivel a cola egy édes üdítőital, mindenki rögtön arra gondol, hogy ha édes, akkor biztosan tele van cukorral. Ez nem is teljesen hamis, viszont más üdítőitalokhoz képest a colában sincs több cukor, mint más italokban, tehát bátran fogyasztható.

Egy olyan tévhit is kering, amely szerint a colában kokain van, de arról is hallani, hogy a cola light-ot fogamzásgátlóként is használni lehet. Végül pedig sokszor hallani arról, hogy a cola hasfogóként is megállja a helyét, viszont ez nem igaz, tehát ha colát ad a gyereknek annak érdekében, hogy ne menjen tovább a hasa, akkor sajnos csalódni fog.

Be the first to comment

Leave a Reply