Mit kell tudni Vénusz légycsapójáról?

A Vénusz légycsapója néven ismert húsevő növény egy fantasztikus tulajdonságokkal felruházott növény. Ő volt az első ragadozó növény, mellyel a tudósok foglalkoztak. De vajon mi teszi ezt a növényt ennyire különlegessé?

Ragadozó növények

A Vénusz légycsapója kisebb méretű rovarokkal táplálkozik. Kagylóra emlékeztető levelei érző sertékkel vannak felszerelve. Az érző serték ingerlésére a levélpár összezűrul. Annak érdekében, hogy ne reagáljon a növény a hamis ingerekre, az érző serték csak a második érzékelt mozgásra aktiválódnak. Amikor csapdába ejt egy rovart, a levelekből fehérjeoldó anyagok kezdenek termelődni és ezzel lassan felemészti táplálékát. Egy nagyobb rovar esetén az emésztés akár 10 napig is eltarthat.

Hogyan gondozzuk őket?

A Vénusz légycsapója a fényes, napos helyeket kedveli. Legjobb, ha a nyári időszak alatt közvetlen napsütés éri. Napi fényigénye 12-14 óra naponta. Amennyiben máshogy nem tudjuk megoldani, használhatunk neoncsövet is a megvilágításra. Vásárolhatunk kizárólag növények számára kifejlesztett fénycsöveket. Fantasztikus, ragadozó növényünk hőigénye változó. Tavasztól-őszig a legkedvezőbb a 20-22 fok. Télen nyugalmi időszakba helyezi magát, így elegendő számára az 5-10 fok is. Lényeg, hogy ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ne lépje túl a 30 fokot. Fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést is, hogy elkerülhessük a nehezen gyógyítható gombás fertőzéseket.
A Vénusz légycsapójának állandó párás levegőre van szüksége. Öntözésre kizárólag desztillált víz vagy esővíz használható. Vízigénye rendkívül magas. Eredeti élőhelye mocsaras területeken van, ezért akár 1-2 centiméter vízben is állhat különleges növényünk.
A légycsapó növény gondozásánál fontos, hogy feleslegesen ne ingereljük az érzékelőit. Táplálása pedig csak abban az esetben a mi dolgunk, ha önmaga nem tud hosszabb ideig táplálékként szolgáló rovarhoz jutni. Viszont ekkor is nagy mértékben figyelnünk kell arra, hogy mit adunk neki. Amikor nyugalmi időszakban van, akkor egyáltalán ne adjunk neki táplálékot. Ilyenkor egy-egy zsákmányt akár hetekig is emészthet.

Be the first to comment

Leave a Reply