Hogyan kapcsolódik egymáshoz a Placebo-hatás és a pozitív gondolkodás?

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a Placebo-hatás és a pozitív gondolkodás?

Ma már egyből gyógyszerekhez nyúlunk, amikor egy kisebb megfázás vagy fejfájás megkörnyékez minket. Pedig régen, amikor még nem volt ennyiféle orvosi készítmény, az emberek természetes módon gyógyították magukat és nem is volt olyan sok fajta betegség, mint ma. Kutatások bizonyítják, hogy az ún. Placebo-hatás, valamint az azt kiváltó pozitív hozzáállás számos esetben gyógyulást idézhet elő.

Saját magunknak idézzük elő a Placebo-hatást

Placebo-nak nevezzük azokat a gyógyszereket vagy módszereket, amelyektől konkrét hatásokat várunk el, miközben azok nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot. Nagyon sok esetben az agy annyira felkészül a várt hatásra, hogy kémiai folyamatokat indít be a szervezetben, ami előállítja magának a szükséges anyagokat, mint például az endorfint, ami a szervezet természetes fájdalomcsillapítója.

Bizonyított, hogy a Placebo-hatás sikeresen működik a depresszió, alvászavar, menopauza, irritábilis bélszindróma és különböző fájdalomérzetek esetén. Tehát, ha konkrétan bebeszéljük magunknak, hogy a bevett gyógyszer, az  elfogyasztott gyógynövény vagy az alkalmazott módszer meggyógyít minket és hatni fog, akkor ezekben az esetekben már ez a hozzáállás is eredményeket hozhat. A gyógyító hatásba vetett hit ereje képes meggyógyítani.

Kutatások bizonyítják továbbá azt is, hogy a Placebo-hatás akkor is működhet, ha tudjuk a gyógyszerről, hogy placebo és nem az fog hatni, ami azt jelenti, hogy agyunk képes stimulálni a szervezetet és elérni, hogy meggyógyuljon.

A Placebo-hatás tudatos alkalmazása

Orvosok és gyógyszerészek szokták kísérletek alkalmával szándékosan alkalmazni ezt a hatást, amikor egy új gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak. Ahhoz, hogy meg tudják különböztetni az új készítmény és a placebo hatásait, a kísérleti alanyok egy csoportjának az egyikből, a másiknak a másikból adnak. Így ki tudják szűrni a mellékhatásokat és meg tudják állapítani az új gyógyszer hatékonyságát.

Azonban sok esetben problémát okoz a valódi gyógyszer és a placebo hatásai közötti különbségtétel. Ha a kutatóknak sikerülne megtalálni ennek legmegfelelőbb módját, akkor az nagyban elősegítené a valódi gyógyszeres kezelések, valamint a kísérletekre szánt energia és kiadások csökkentését.

Be the first to comment

Leave a Reply