Friss fűszer télen is

Elérkeztek a téli, hideg hónapok. Viszont ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a friss fűszerek illatáról és ízéről. A lakásunkban egy világosabb ablakpárkányban is nagyszerűen nevelhetjük őket.

Néhány tipp a fűszernövények lakásban való termesztéséhez

A kakukkfű, az oregánó és a rozmaring szaporítása egyszerű. Legkönnyebben dugványozással oldhatjuk meg, úgy, hogy egy hajtást nedves közegbe (például homok, vermikulit vagy perlit) szúrunk. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő nedvességet, borítsuk le dugványunkat egy befőttes üveggel. A kertben tartott cserepes fűszernövények is bevihetők télre. Lényeges, hogy az első fagy beállta előtt helyezzük növényeinket végleges helyükre. Legjobb, ha déli ablakba helyezzük őket, de amennyiben ez nem lehetséges, választhatunk keletre vagy nyugatra néző ablakot is. Óvjuk növényeinket a túlzott melegtől és kiszáradástól. Legjobb ha 15-25 fokon nevelgetjük illatos fűszernövényeinket. Rendszeresen mossuk le növényeinket, mivel a lakásban gyorsabban porosodnak. Ültessük őket vízáteresztő talajba. Habár szeretik az öntözést, nem tesz jót nekik a túl sok vagy a pangó víz. Átültetésnél megtörténhet, hogy kártevőket vagy kórokozókat telepítünk be, erre fokozottan figyeljünk. A legyengült, szárazság és túl melegben tartott növények fogékonyabbak lesznek a betegségekre és védtelenné válnak a tetvek és liszteskékkel szemben.

Mely növényeket tarthatjuk még a lakásban?

1. A babérlevél évelő növény. Nem kedveli a zsúfoltságot, viszont egy kelet vagy nyugati fekvésű helyen nagyon is jól érzi magát.
2. A tárkonyt először hűvös, majd néhány nap elteltével déli fekvésű ablakba helyezzük és tápláljuk komposzttal.
3. A turbolya magról szaporodik. A magokat ültessük el még nyár végén. Az egészséges növekedéshez 16-20 fokra van szüksége.

Be the first to comment

Leave a Reply