Érdekességek a Hortobágyról

Érdekességek a Hortobágyról

A Hortobágyi Nemzeti Parkról tudni kell, hogy Magyarország első nemzeti parkja, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Heves megyében található meg.

A Hortobágy az ország kincsei közé tartozik, hiszen egyedi története, különleges néphagyománya van, és az élővilága is páratlan. Évekkel ezelőtt több költő és író mér megörökítette a műveiben a puszta szépségét.

A Hortobágyi Nemzeti Park működteti azt az utasokat szállító vasutót, amely a Kondásnak nevezett mesterséges halastónál végződik. A halastavak belső gátja vonalán jár a kisvasút, körülbelül öt kilométeres távon. A végállomáson a turistáknak lehetőségük van a magasból szemlélni a növény- és állatvilágot.

Tudni kell, hogy a puszta Közép-Európa legnagyobb füves területe, és tájvédelmi körzet. A Hortobágy kialakulását az emberek elősegítették, hiszen mocsarakat csapoltak le, erdőket vágtak ki, valamint folyókat szabályoztak. 1999 novemberében a Hortobágyi Nemzeti Park nevet felírták a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

A világörökségi címet rögzítő emléktábláról érdemes megjegyezni, hogy ugyan olyan építőanyagból készült, mint a Kilenclyukú Híd. Megfigyelhető, hogy a Hortobágyon egyedi épületek vannak, és ezeken a helyeken mai napig lehetőség van eredeti magyar ételt enni.

A Hortobágyi Csárda nevű étteremben megismerheti a legrégebbi csárda történetét, viseletpróbában is részt vehet, de az egykori híres vendégekről készült kiállítást is megtekintheti. Látogasson el a hortobágyi pusztára, hogy megismerhesse a magyar nép szokásait, történetét.

Garantált, hogy élményekkel teli kirándulásban lesz része, és teljes mértékben sikerül majd kikapcsolódnia. Ne feledje, hogy az országban nem található a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz hasonló.

Be the first to comment

Leave a Reply