Beagle – a legősibb kopófajta

Ha valaki kutyus vásárlása mellett dönt, akkor közel sincs könnyű helyzetben, hiszen nagyon sok fajta közül válogathatunk. Viszont, ha egy igazán családbarát és szép, illetve okos kutyust szeretnénk, akkor a Beagle a legjobb választás.

Ezt a kutyafajtát Angliában tenyésztették ki, amely egészen a 17. századig vezethető vissza. A vadászatban használták őket, ugyanis fáradhatatlanok és az ugatásuk lágy és dallamos. Ezen felül még nagyon sokat használták őket hajtóvadászatok esetén.

Ezek a kiváló vadász tulajdonságai mindmáig megmaradtak. Anglián kívül még Amerikában is nagyon elterjedt ez a kutyafajta. Igen nagy mozgásigénnyel rendelkezik ez a fajta, így sokszor igyekeznek őket hasznosan kihasználni, vagy lefoglalni őket.

Angliában pár gazdi alakított egy klubot, ahol versenyeket rendeznek számukra. Ezek a versenyek a nyúlvadászat mintájára épülnek, viszont sokkal inkább szólnak már a sportról és a mozgásról. Nagyon kiváló szaglással rendelkezik, többek között ezért és a magas állóképessége és kitartósága miatt Amerikában rendvédelmi szerveknél is alkalmazzák őket. 

Továbbá elmondható még róluk, hogy nagyon barátságosak és éberek. Anélkül védik a környezetüket, hogy agresszívek lennének az idegenekkel szemben.

A Beagle kutyusok annyira hűségesek a gazdájukhoz és az általuk uralt területhez, hogyha egy idegen megközelíti az Ő fennhatóságát, akkor addig fog ugatni még a gazdi oda nem ér. Kiváltképp ezért is ajánlják házőrzés szempontjából. Az ugatása elég éles és hangos, viszont, ha szeretjük azokat a kutyákat, akik virgoncok és élettel töltik be az udvart, akkor Ö az igazi nekünk.

Érdemes még elmondani róla, hogy hajlamos a hízásra és ez a fajta kutyus akár 15 évig is elélhet. Nem túl igényes, de a fülgyulladás elkerülése érdekében ajánlott a fülét rendszeresen tisztán tartani.       

Be the first to comment

Leave a Reply