Az éttermi etikett alapszabályai

Bár rengeteg illemszabály lép érvénybe onnantól kezdve, hogy belépünk egy étterembe, ezeket azonban nagyon sokan nem ismerik vagy úgy gondolják, hogy azok rájuk nem érvényesek. Pedig minden étteremben, minden pincér ismeri ezeket az egyszerű „trükköket”, melyek arra hivatottak, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a vendégek és a pincérek között, valamint, hogy egyszerűbbé és gördülékenyebbé tegyék a munkájukat. A következőkben az éttermi etikett legalapvetőbb szabályait mutatjuk be, melyeket bárki könnyedén megtanulhat és a jövőben alkalmazhat.

Az evőeszköz jelzi szándékainkat

Gondoljunk csak bele, mekkora ferfodulás és káosz lenne abból, ha mindenért megállítanánk a pincéreket és megpróbálnánk nekik elmagyarázni szándékainkat vagy véleményünket az ételekkel kapcsolatban. Ennek megkönnyítésére szolgálnak az evőeszközök különböző elrendezési módozatai a tányéron. Ha például azt szeretnénk jelezni a pincérnek, hogy befejeztük az ételt, akkor nincs más teendőnk, mint a kést és a villát a tányér közepén, párhuzamosan egymás mellé kell úgy elhelyeznünk, hogy felfelé mutassanak. Ez jelzi, hogy befejeztük az étkezést és nem kívánunk többet enni.

Ha azt akarjuk jelezni, hogy várjuk a következő fogást, akkor a villát és a kést a tányér közepén kereszt formában kell elhelyezni úgy, hogy a kés vízszintesen balra, a villa pedig függőlegesen felfelé mutasson. Ha viszont nem fejeztük még be az evést és szeretnénk még folytatni, csak egy kis szünetet akarunk tartani, akkor ennek az egyetemesen elfogadott jelzése, ha az evőeszközöket a tényéron felfelé mutató háztető formában helyezzük el úgy, hogy a kés és a villa hegye épp hogy összeérjen. Ha véletlenül keresztezik egymást, akkor félreértés adódhat belőle és esetleg azt hiszi a pincér, hogy nem ízlett az étel és rögtön elviszi.

Értékeljünk az evőeszközök segítségével

Ugyanilyen jelzésekkel értékelni is tudjuk az ételt. Ha kifejezetten ízlett és ezt a pincér és a szakács tudtára akarjuk adni, akkor az evőeszközöket vízszintesen, párhuzamosan egymás mellé kell a tányérra helyeznünk úgy, hogy jobbra mutassanak. Ha pedig egyáltalán nem ízlett és ennek hangot szeretnénk adni, akkor a „szünet” jelzéshez hasonlóan háztető alakban kell a tányéron elhelyeznünk a kést és a villát, azonban a kést a villa fogai közé kell illeszteni, ami egyértelműen jelzi, hogy nem vagyunk megelégedve azzal, amit ettünk.

Be the first to comment

Leave a Reply