A titokzatos vörös gén

Számos sztereotípia él a köztudatban még ma is a vörös hajúakról. Van ahol pozitív, van ahol negatív, de mindenképpen valamilyen megkülönböztetésben részesülnek a világ minden részén. Vannak, akik szerint a vöröseknek „nincs lelkük”, mert boszorkányok vagy vámpírok, de vannak akik szerint különlegesek és szenvedélyesek. Gyerekként inkább csúfolják és kiközösítik a szeplős csodabogarakat, felnőttként pedig mára már sokszor szex szimbólumként tartják őket számon és sokan irigyelik természetes, egyedi hajszínüket. Nézzünk pár bizonyított tényt, ami eloszlatja a homályt e misztikus hajszín körül.

A vörös gén egy genetikai mutáció

A világ népességének csupán 1-2%-a vörös hajú. Közülük legtöbben Skóciában és Írországban, valamint a többi északi országban élnek. Ez a földrajzi és éghajlati viszonyoknak köszönhető, hiszen ott kevés a napfény. És mivel a vörös hajhoz szinte mindig világos, napfényre érzékeny bőr társul, ezért a vörös hajúak szervezete képes saját magának előállítani a D vitamint, hogy megvédje a bőrt a leégéstől.

Ahhoz, hogy vörös hajú gyerek szülessen, mindkét szülőnek hordoznia kell az MC1R nevű  vörös gént. A gén öröklődése sokszor átugrik pár generációt, ezért van az, hogy akkor is születhet vörös hajú gyerek, ha egyik szülőnek sincs vörös haja, viszont felmenőiktől örökölték és recesszíven hordozzák is a gént.

A vörös hajat nehezebben fogja be a hajfesték, mint a többi színt, mivel a pigmentek nagyon erős színtartó képességgel rendelkeznek. Ezért van az is, hogy a vörös hajúak később kezdenek el őszülni, és a hajuk fokozatosan veszíti el színét: először rezessé, szőkéssé, majd ezüstös árnyalatúvá változik, azonban soha nem őszül meg teljesen. Általában barna vagy zöld szemmel párosul, azonban vörös haj-kék szem kombináció is előfordulhat, ami viszont a világ népességének csupán egyetlen százalékánál fordul el.

Múlt és jelen

A középkorban több mint 45.000 vörös hajú nőt ítéltek máglyahalálra boszorkányság miatt, az ókori Görögországban vámpírnak tartották őket, Egyiptomban pedig úgy gondolták, hogy balszerencsét hoznak és az emberek és idegenek furcsa hibridjei. Ezzel szemben ma már a világ több pontján is saját szépségversenyt és fesztivált szerveznek a vörös hajúak ünneplésére és a terhes vörös hajúak is különleges bánásmódban részesülnek, mivel sokkal alacsonyabb a fájdalomküszöbük az átlagosnál.

Ízlés kérdése, hogy kinek tetszik és kinek nem ez a legendás hajszín, azonban egy biztos: természetessége és egyedisége utánozhatatlan és mindenképp figyelemfelkeltő.

Be the first to comment

Leave a Reply