A nonverbális kommunikáció ereje

Azt gondolnánk, hogy szavakkal mindent ki tudunk fejezni. Azonban az emberi kommunikáció több, mint ötven százaléka nem verbális jelzésekből áll. Tehát testünkkel, mimikánkkal és gesztusainkkal sokkat többet kifejezünk, mint gondolnánk … vagy szeretnénk.

A legtöbb ember nem figyel oda a testbeszédre, sehogyan sem vagy rosszul értelmezi, amiből gyakran értetlenkedések, félreértések vagy konfliktusok származhatnak. Van, aki érti, látja és érzi, hogy valami fura, valami nem stimmel, azzal amit hall, nincs összhangban a verbális üzenet a nonverbálissal, de azt hiszi, hogy csupán megérzés. Aki viszont érti és helyesen értelmezi a testbeszéd üzeneteit, az nagy előnyben van társaival szemben, hiszen így nem csak beszélgetőpartnerét érti meg igazán, hanem arra is oda tud figyelni, hogy saját testbeszéde mit fejez ki.

Önbizalomnövelés a testbeszéd által

Bár testbeszédünk és mimikánk nagyrésze nem tudatos és szándékos, vannak olyan gesztusaink, amelyeket kis odafigyeléssel és gyakorlással tudatosan megváltoztathatunk. Ez abból a szempontból nagyon előnyös, hogy egyrészt saját hangulatunkon és önbizalmunkon változtathatunk, másrészt ezáltal befolyásolhatjuk a magunkról kialakított képet másokban. Bizonyított például, hogy a mosolynak öngyógyító ereje van, de ugyanez figyelhető meg az ún. „hatalmi póz” (kihúzott hát, kidüllesztett mellkas, csípőre tett kéz vagy felemelt karok) esetében is, melynek önbizalomnövelő és stresszoldó hatása van.

A tükrözés

Egy nagyon hasznos technika a tükrözés technikája. Kutatók egállapították, hogy amikor két ember beszélget egymással, minél szimpatikusabbak egymásnak, annál hasonlóbb pozíciókban ülnek vagy állnak egymással szemben. Általában az kezdi a tükrözést, aki jobban érdeklődik a másik iránt – persze mindez eleinte nem tudatos, kivéve, ha testbeszéd szakértők vagyunk. Ezt a technikát tudatosan is alkalmazhatjuk, ha ronkonszenvesnek akarunk tűnni partnerünk számára. Ha azonban ő védekező vagy távolságtartó pozíciót vesz fel, ne tükrözzük neki vissza azt, hanem próbáljuk meg kibillenteni belőle azzal, hogy esetleg érdekesebb témára váltunk vagy a kezébe adunk valamit.

A testbeszéd értelmezéséhez fontos tisztában lenni azzal, hogy csupán egyetlen gesztus alapján nem szabad következtetéseket levonni. Meg kell figyelni hozzá a körülményeket, azt, hogy mennyire van összhangban a kép és a hang. Számos oka lehet annak, hogy az emberek hogyan nyilvánulnak meg egy adott helyzetben és aki jó megfigyelő, az nem ítél elhamarkodottan, hanem olvas a sorok között is.

Be the first to comment

Leave a Reply