A licsi gyümölcs

A licsit mára szinte bárhol betudjuk szerezni. Apró, 4 centiméter nagyságú és ovális vagy kerek alakú gyümölcs. A licsi származási helye Dél-Kína. A licsifa akár 30 méter magasra is megnőhet, hosszú fürtökben lógnak rajta gyümölcsei.
Ez a ritka gyümölcs kemény és rücskös héjjal rendelkezik. Mára rengeteg fajtáját ismerjük. Maga a gyümölcs nagyon ízletes és vitaminokban gazdag. Vásárlás után igyekezzünk hamar elfogyasztani, mivel könnyen és gyorsan megromlik. Elnevéze szintén Kínába vezethető vissza. Kínai ikerszilva, kínai mogyoró és szerelemgyümölcs néven is ismert. Szinte minden szubtrópusi területen megterem. Közülük leggyakoribb Kínában, Thaiföldön, Madagaszkáron és Ausztráliában. A legjelentősebb és legnagyobb licsi termőföldek viszont Hawaii-on, Izraelben és Floridában találhatók.
Európába leginkább már előre feldolgozott formában küldik, vagy lehűtve. Fantasztikus alapanyagként szolgálhat egy egzotikus gyümölcssalátához, gyümölcstortához vagy különleges desszertek készítéséhez. Több helyen készítenek belőle ízletes fagylaltokat vagy zseléket. Indiában és Kínában gyakran aszalt formában fogyasztják. Nem ritka, hogy a szerelem gyümölcsét használják fel különböző borok és likőrök alapjaként.
Élénk és kemény héja alatt fehér gyümölcshús található.
Kellemesen édes, mégis egy kissé savanykás íze van. Magas víz- és vitamintartalommal rendelkezik. Sokak szerint kedélyjavító, egészségmegőrző és vágykeltő hatása is van. A licsit őshazájában gyakran használják fel gyógyászati célokra.
Francia tudósok és kutatók szerint a licsi megelőzheti a szív és az érrendszer megbetegedését. Csökkenti a koleszterinszintet és normalizálja a vérnyomást. Hatékony immunerősítő hatása pedig rendkívül pozitív szervezetünk számára. Kínában és környékén rendkívül nagy becsben tartják ezt az érdekes és hasznos gyümölcsöt.

Be the first to comment

Leave a Reply