A Facebook lélektani hatásai

A Facebooknak és az egész internethasználatnak nagyon eltérő és nagyon végletekbe menő hatásai vannak az emberekre. Mára már odáig fajult a dolog, hogy függőségek, sőt, újabb betegségek is kialakultak az internetnek köszönhetően. Az, hogy állandóan elérhetőnek „kell” lennünk, a folyamatos online jelenlét, a Like-ok jelentősége mind-mind előidézte ezt.

Like-ban mérhető önbizalom

Főleg a személyiségfejlődés csúcspontján levő tinédzser korosztályra jellemző, de a náluk sokkal idősebbektől is hallani olyanokat, hogy „Nem kapott a képem elég Like-ot.” vagy „Tedd fel a Facebookra.” A Facebook és a hasonló közösségi média oldalak akaratunk ellenére is befolyásolnak minket, hangulatunkat, önbizalmunkat és azt, hogy mennyire érezzük magunkat magányosnak vagy népszerűnek. A helytelen és túlzásba vitt használat súlyos pszichológiai következményekhez vezethet, ezért tudatosan és okosan kell használni.

Amellett, hogy hamis képek alapján ítélkezünk egymásról, az internetes alkalmazások egy olyan illúzió-világba kalauzolnak bennünket, amibe ha beleragadunk, teljesen eltávolodunk a valóságtól. Annak ellenére, hogy állandóan kapcsolatban lehetünk ismerőseinkkel, fokozatosan egyre kevesebb „valódi” szociális kapcsolatunk lesz. És bár a Like-ok ideig-óráig kielégítik visszajelzés-igényeinket, azonban ingerküszöbünk egyre magasabb lesz és egyre kevesebb ideig tart a hatás. Az igazi önbizalomnövelés nem ettől kell, hogy függjön.

A tudatos használat előnyei

Ugyanakkor helyes, tudatos használat esetén a Facebook és társai tele vannak remek lehetőségekkel, amik valóban összehozhatnak minket barátainkkal és új ismerkedési lehetőségekkel, amik aztán hatásosabban növelhetik önbizalmunkat és hasznos, valódi visszajelzéseket hozhatnak. Nagyon hasznos például az események nyomonkövetése szempontjából, a gyors chates egyeztetésekéből és abból is, hogy csoportokat létrehozva, célirányosan beszélhetünk meg bizonyos dolgokat olyanokkal, akik szintén érdekeltek azokban. Csatlakozhatunk rajongói csoportokhoz is továbbá, könnyebben rátalálhatunk és elmélyülhetünk a minket érdeklő témakörökben. Nagyrészt tőlünk függ, hogy hogyan alakítjuk ki üzenőfalunkat, hiszen azok a dolgok jelennek meg ott, amik minket érdekelnek, amiket mi kezdünk el követni. Számos kihasználatlan és feltáratlan funkciója van a Facebooknak, amit ha felfedezünk és elkezdünk használni, több lesz az előnye, mint a hátránya, hiszen nem csupán társkeresésre és hamis önbizalomnövelésre jó.

Be the first to comment

Leave a Reply