A Down-szindróma jellegzetes tünetei

A Down-szindróma nevű betegség már csecsemőkorban felismerhető, csupán ismerni kell a tüneteket. Ha bizonyos külső jelek arra utalnak, hogy a gyerek Down-szindrómás, akkor mindenképp szükséges genetikai vizsgálatot végezni, hogy a vérvételt követően megállapíthassák a szakemberek, hogy a jelen van-e a betegség.

Tudni kell, hogy a Down-szindrómának vannak olyan tünetei, amelyek egészséges gyerekeknél is megfigyelhetőek, azonban az érintett babáknál több betegségre utaló jel észlelhető. A külső jelek alapján nem állapítható meg, hogy milyen képességekkel rendelkezik a csecsemő.

A szindróma legjellegzetesebb tünetei a mandula alakú szem, és a szemzugban megjelenő bőrredő. Néhány gyereknél az is megfigyelhető, hogy a szivárványhártyán apró, fehér foltok vannak jelen, de tudni kell, hogy ez gyakorol hatást a látásra.

A Down-szindrómás babák ízületei nem működnek megfelelően, és a végtagok, valamint ujjak sokkal rövidebbek. Megfigyelhető már csecsemőkorban, hogy a kisujj egy ujjpereccel rövidebb, és kissé befelé hajlik.

A Down-szindróma vele járója, hogy a nagy lábujj és a következő lábujj között az átlagnál nagyobb hézag van, amit szandálároknak nevezzünk. A beteg gyerek tenyerén egy viszonylag egyenes keresztvonal van. Az egészséges gyerekekkel ellentétben a Down-szindrómás babák fejének mérete kisebb a tarkójuknál, és a szájuk, fülük, orruk mérete is kisebb.

A betegség befolyásolja a gyermek súlygyarapodását, valamint a magasságát is. Természetesen a Down korban szenvedő gyerekek is hasonlítanak a szüleikre, de a betegség néhány más tulajdonságot is rájuk ruházz. Érdemes megjegyezni, hogy a Down-szindrómás gyerekek különleges bánásmódot igényelnek, hiszen ők különböznek az átlagos gyerekektől.

Be the first to comment

Leave a Reply